виж галерията Над  2000 кубични метра тинести почви и почти толкова

...
виж галерията
Над  2000 кубични метра тинести почви и почти толкова
Коментари Харесай

Вълчо Чолаков: Реализираме ли и втория етап на почистването, казусът Вая ще е окончателно затворена страница

виж галерията Над  2000 кубични метра тинести почви и съвсем толкоз блатна растителност извадиха от канала свързващ езерото " Вая " с Черно море. Преди броени дни Областна администрация Бургас завърши първата част от почистването на оборудването, което над 20 години основава редица проблеми на локалните хора.

Периодични наводнения, щети  за хиляди левове върху складови пространства и инфраструктура,  затрудняване на придвижването по основната пътна артерия в посока Созопол, предпоставки за транспортни катастрофи са част от проблемите, които намират решение след огромното разчистване.

Областният шеф Вълчо Чолаков към този момент е получил позитивна противоположна връзка от притежателите на хранилища към канала, чиито коси настръхваха при всеки по-обилен дъжд. По думите на работещите в тази част на града резултатът от почистването е голям, проводимостта на оборудването е доста усъвършенствана. Ефект има и върху околната среда. Служители правещи обход на трасето споделят, че във водите на езерото още веднъж могат да бъдат видени пеликани, локалните нямат спомен от години красивата птица да е обитавала водите на " Вая ". След направено проучване е открито, че индикаторите на водата са изцяло усъвършенствани, което отсега нататък ще дава все по-добри резултати върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Почистването се прави с европейско финансиране, а Областна администрация Бургас е измежду дребното, заели се с реализацията на план от подобен мащаб. Поради неналичието на личен бюджет, на финансов и човешки запас регионалните администрации работят най-вече по планове включващи, по този начин наречените " меки ограничения " – образования, семинари, обмяна на опит.

" Колегите от администрацията споделят, че в случай че даден проблем  не е безизходен най-малко от 10 години, не би провокирал интереса ми. Каналът " Вая " е един подобен проблем.  Почистването му е мое лично  предизвикателство. На фона на огромните неща, които се случват, реализирането на този план за хората може да наподобява малко, само че то е резултат от доста " няма по какъв начин да стане ", от работа на терен,  срещи, диалози, само че най-много от вярата на екипа ми, че можем и ще го създадем. Стана.Предстои ни да почистим и останалата част от оборудването и тогава ще сме изцяло задоволени, че този 20-годишен проблем е дефинитивно затворена страница ", разяснява Вълчо Чолаков

В рамките на по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от " Вая " към този момент са почистени. От дъното на канала са премахнати  бетонови фундаменти на разрушени савачни решетки, битова техника, автомобилни гуми, железни боклуци, камъни. Сред компликациите, които е срещнала компанията, ангажирана с почистването, е открито съществуване на комуникации(кабели), които се е наложило да бъдат изместени от обсега на канала.

Сред тръстиките, тинята и папура служащи на почистващата компания се натъкват на неприятна находка - нерегламентирано бунище, включващо цялостно многообразие на боклуци от бита – консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и други

 Сумата от 358 213 лева е нужна на Областна администрация Бургас, с цел да осъществя втория стадий на почистването. Екипът на регионалния шеф Вълчо Чолаков към този момент е кандидатствал с план, с който посредством европейско финансиране ще бъде почистено новооткритото бунище, останалите 261 м от канала и ще бъде доизграден  пътят за обслужване и поддръжка на оборудването.

Изпълнител по първия стадий на плана е " Северни води “ ООД, определен след осъществяване на социална поръчка, цената на договора  е 322 838,08 лева, срокът за осъществяване - 9 месеца, а измежду техниката, която работи на терен е багерът, употребен за разчистване делтата на река Дунав.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР